Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Billede af materialet Fortet, 1962
TVOptagelse
Et sted, to verdener (6)
Fortet, 1962
historien om det ulige Danmark
8.-10. klasse Ungdomsuddannelser Voksenuddannelser

DR2

Dansk dokumentarserie i 6 afsnit. Vi befinder os på et af de mest spektakulære steder i Danmark. Stevns Klint på Sydsjælland. En del af verdensarven. Her ligger nemlig Stevnsfort, i dag koldkrigsmuseum, men i årtier et centralt militært sted; en vigtig brik i Danmarks og Natos forsvar. 18 meter under jorden arbejder menige soldater og deres overordnede. Nogle af dem overnatter her også i flere uger. Her hersker et ældgammelt hierarki, hvor det er forbudt at sætte spørgsmålstegn ved ordrerne eller de ekstreme forhold. Man spiser og opholder sig i hver sine rum alt efter rang. Det er ét sted, men to verdener. Liv Thomsen fortæller om det ulige Danmark, der hersker langt op i det tyvende århundrede.


"Fortet, 1962" er en del af

Serie
Et sted, to verdener

Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

"Fortet 1962" adskiller sig lidt fra de øvrige udsendelser ved ikke have et så udpræget fokus på ulighed. Det er selvfølgelig en del af fortællingen om det militære anlæg, at der var et klart hierarki med en udtalt ulighed, men ellers handler udsendelsen mere om fortets funktion, tiden og forsvarspolitik.
Fortets funktion som første skanse mod øst og som et vigtigt observationspunkt beskrives, samtidig med at disse funktioner sættes ind i en historisk kontekst - NATO (1949), Korea-krigen (1950), Cuba-krisen (1962) og den kolde krig i det hele taget. Endelig beskrives fortets sidste tid som aktivt sat i relation til Danmarks forsvarspolitik.
Dokumentarserien giver et billede af uligheden i Danmark gennem et vertikalt snit, der starter i 1910 og slutter i 1962 med nedslag 6 forskellige steder: fabrikken, herregården, anstalten, hotellet, skibet og fortet.
Hver af disse stationer rummer deres fortælling om uligheden i datidens samfund.
Dokumentarserien eller enkelte afsnit vil være velegnede i historieundervisningen i forløb, der arbejder med industrialiseringen, tyende-sagen, Den kolde krig etc.
I samfundsfag er serien også yderst relevant. Man vil kunne få et historisk perspektiv på forløb, der har ex fokus på ulighed i Danmark. Og tilsvarende inden for kerneområdet "Sociologi", i forløb der ex arbejder med socialisering og social differentiering, eller samfundsforandringer. Men serien vil også kunne finde anvendelse inden for ex kerneområdet "Politik".
I danskfaglig sammenhæng vil enkelte afsnit af serien være et fint supplerende materiale til værklæsning eller specifikke forløb.
Og endelig vil serien kunne finde anvendelse i flerfaglige forløb, der knytter an til ovenstående.

Fortæller
Liv Thomsen
Pædagogisk note
Carsten Landbo-Sørensen
Tilrettelægger
Liv Thomsen
Udgiver
DR2
Udgivelsesår
2023
Faustnummer
TV0000130412
Fysisk beskrivelse
TV-optagelse, 30 min
Sprog
Dansk
Undertekster
Dansk
Materialetype
TV-udsendelse
Spilletid
30 min..
TV-dato
1. feb. 2023 kl. 21.30