Du er ikke logget ind
Del
Tilbage
Sølvblomst
4.-6. klasse

Af Cecilie Eken

Om Jonas og Simon der har bygget en hemmelig hule i den gamle blomsterglade kones have i skoven. Er hun mon en heks? Jonas drages imod husets havestue, hvordan skal hendes planter klare sig uden hjælp nu hvor hun er død?


Side
af

Log ind og få adgang

Du skal logge ind med Unilogin eller WAYF - så kan du låne materialet

Lydbogen giver mulighed for at opleve "Sølvblomst" under åben himmel i pagt med naturen. Se cfu-elevmaterialet, som guider eleverne igennem 1D lydkæde, 2B Gå og lyt, 3C Vendepunkter, 4C Temavæg, 5B Danskstik. Aktiviteter som er nærmere beskrevet i cfu's lydbogsramme. Elevmaterialet indeholder desuden en "skriv med sanserne-opgave" og en undersøgelse af to citater fra bogen om "Nattens dronning", som henholdsvis er en beskrivende fagtekst og en fortællende fiktiv tekst. "Sølvblomst" har fået klassikerstatus og har her 19 år efter fået en to'er, som er "Natblomst". De to bøger kan læses i vilkårlig rækkefølge og er begge magisk realisme. I "Sølvblomst" er Jonas hovedperson, og han kommer til at stå med et stort ansvar alene, da han forsøger at redde en samling unikke planter efter en gammel dames død. Hans bedste ven Simon gider ikke længere at lege med ham i naturen. Det er en stor sorg for Jonas, som stadig ejer barndommens særlige følsomme forbindelse til natur og fantasi. Den står i kontrast til de voksne fornuftsverden, som er styret af logik og penge. Lad eleverne sammenligne bøgerne med H. C. Andersens eventyr "Den lille Idas blomster", hvor kun lille Ida og studenten (nok H. C. Andersen selv) har adgang til naturen og fantasien, som i romantikkens tankegods er vejen til troen og i sidste ende genopstandelse. Genopstandelse er også et motiv i Ekens to romaner, men de har ikke en religiøs dagsorden men en klimadagsorden. "Natblomst" foregår sammen sted som "Sølvblomst", men er en historie med en ny generation af børn med mobiltelefoner, som bliver flettet sammen med fortiden. Se link til det gratis aktivitetshæfte "Magi og vækster", hvor eleverne kan læse, tale, tegne, skrive og løse kreative opgaver. Hæftet indeholder også et interview med forfatteren, hvor hun bl.a. fortæller om, hvordan alt er forbundet i naturens kredsløb. "Et kredsløb, en cyklus af liv og død og nyt liv. Den lærer os, at
forandring er et uundgåeligt vilkår", siger Cecilie Eken.

MitCFU logo
MitCFU
Pædagogisk vejledning i brugen af lydbøger
Hent PDF
Lydbogsramme - mellemtrin
Hent PDF
Elevmateriale
Hent PDF
Skriv med dine sanser / Nattens dronning

Hent PDF med kapitelmærkning

01
00:00:45
Kapitelbillede
Prolog: Nattens dronning I
I prologen møder læseren en beskrivelse af planten ”Nattens dronning”, som er en fagbog om flora. Når du har lyttet til hele bogen, så skal du sammenligne prologen med sidste kapitel, hvor ”Nattens dronning” spiller en mere dramatisk rolle. Læs de to citater og undersøg forskellen på en beskrivende fagtekst og fortællende litterær tekst.

02
00:08:38
Kapitelbillede
Med et suk sætter jeg mig med ryggen mod træet
Gå alene ud i naturen med en notesblok og en blyant og læg mærke til naturens lyde, dufte eller farver. Lad alle dine sanser opleve stedets detaljer og skriv selv en kort sansemættet tekst.

03
03:18:02
Kapitelbillede
Kapitel 16: Nattens dronning II
Da spændingen er på sit højeste, spiller planten ”Nattens dronning” igen en rolle. I elevmaterialet kan du se de to tekster på skrift. Undersøg de sproglige forskelle i de to citater.

CFU vejledning
Mette Bechmann Westergaard
Indlæser
Sune Kofoed
Pædagogisk note
Dorte Haraldsted
Udgiver
Gutkind
Udgivelsesår
2021
Faustnummer
CFULYD1132866
ISBN-nummer
9788743402060
Sprog
Dansk
Materialetype
Lydbog
Spilletid
210 min..